TRADICIJA I OBIČAJI

Nastup na Gatorfestu

Udruga žena Romkinja Romsko srce kroz program obilježavanja tradicije, običaja i kulture Roma 13.lipnja 2014. nastupila je na Gator festivalu u Zmajevcu sa svojim sastavom Romska duša. Gosti manifestacije mogli su uživati u zvucima romske glazbe. Progam je održan kroz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine.

Opširnije...

Prijem kod predsjednika Josipovića

Travanj 2014.

U povodu Svjetskog dana Roma, predsjednik Repububike Hrvatske, dr. Ivo Josipovicć, priredio je prijam na koji su uz ostale uzvanikce bile pozvane i predstavnice Udruge žena Romkinja „ Romsko srce“. U svečarskoj ozračju, razgovaralo se o postignućima Udruga ali i problemima s kojima se još uvijek susreće romska populacija u Hrvatskoj. Predsjednica „Romskog srca, Nadica Balog, tom je prigodom, predsjedniku Josipoviću, poklonila jedan primjerak njihova nosača zvuka,  koji je dr. Josipović, ocijenio „čistom desetkom“, te nemalo iznenedio svojim poznavanjem romske glazbe

Program Romskog srca na trgu u Belom Manastiru

Romsko srce nastavlja s promocijom romske tradicije i kulture, te Vas poziva da dana 25.09.2011 u 18 h na Trgu slobode u Belom Manastiru budete s nama i podržite nastup i program Udruge žena Romkinja Romsko srce. Program počinje u 18 h uz pozdravne govore nakon čega će se održati scenski nastup s romskom kočijama i konjem, nastup folkloronih skupina i romskog benda Romska duša, uz predstavljanje romske tradicijske kuhinje. U programu sudjeluje i Udruga Romkinja "Kašmir iz Beliša, te gosti iznenađenja.

Opširnije...

Obilježan Svjetski dan Roma

Dana 12. travnja Udruga žena Romkinja Romsko srce obilježila je na tradicionalan način Svjetski dan Roma. Svečano obilježavanje Svjetskog dana Roma održano je u Osijeku u Old bridge pub-u, te su uz romsku populaciju mnogobrojni gosti uveličali svečanost. Na samom početku predsjednica udruge predstavila je goste, najavila program , i dala uvod o tome zašto je Svjetski dan Roma važan za Rome, kad i kako nastao. Nakon tog dijela članice su predstavile dosadašnji i budući rad Romsko srce, te su gosti poput načelnika Općine Jagodnjak i drugih zaželjeli uspješan rad Romskom srcu. Folklorna skupina Crvena jagoda predstavila je svoj program. A svoj rad predstavile su i članice novoosnovane ženske romske udruge iz Belišća. Goste je zabavljao romski orkestar Romska duša. Gosti su na dar dobili CD promotivne kampanje "Ja sam Romkinja!"

Opširnije...

Svjetski dan Roma

Obilježava se od 1971. godine kada je 8.aprila u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma, gdje je odlučeno da romska himna bude "Đelem, đelem".Romi su tradicionalno nomadski narod. Vjeruje se da su napustili Indiju oko 1000. godine i da su prošli kroz zemlje koje su danas obuhvaćene granicama Afganistana, Irana, Jemena i Turske.