PROJEKTI

PROJEKTI

Seminar iz Romologije

Seminar za Romologije u okviru projekta Obrazovanjem do ljudskih prava održan je u Bizovcu od 5.do 7.listopada 2016. godine. Na seminaru su sudjelovali nastavnici i stručne osobe iz državnih ustanova i institucija, nevladinog sektora koje rade s romskoom populacijom. Seminar je vodila Vanja Đurić Bjelanović.

Opširnije...

Škola u prirodi za djecu OŠ Jagodnjak

U sklopu projekta Škola, vrtić i mladi zajedno za bolje sutra 22.rujna 2016. godine organizirali smo školu u prirodi u Eko centru Zlatna greda za  60 učenika Osnovne škole Jagodnjak- Područne škole Bolman. Kroz školu u prirodi učenici su kroz niz zanimljivih radinica učili o prirodi. Nakon radionica posjetili smo i adrenalinski park.. Fotografije s aktivnosti pogledajte ovdje.

Intervjuiranje obitelji u sklopu projekta Udaj se kad si spremna

Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza 2016. godine u sklopu projekta Udaj se kad si spremna u mjestima Darda, Jagodnjak, Bolman, Beli Manastir, Belišće, Torjanci provodili smo intervuiranje žena vezanih za stavove o ranoj udaji. Intervujirano je preko 60 osoba, a preporuka svih udanih žena bila je da obitelj treba zasnivati nakon završenog školovanja. Kako nam je bilo tijekom intervjuiranja i promocije projekta možete pogledati ovdje.

Promocija projekta Obrazovanjem do ljudskih prava

U sklopu projekta Obrazovanjem do ljudskih prava od 24.-28.kolovoza 2016. godine u mjestima Dardi, Belišću, Jagodnjaku i Bolmanu roditelje i djecu, korisnike projekta Obrazovanjem do ljudskih prava informirali smo o nadolazećim aktivnostima od rujna 2016. te tom prigodom promovirali projekta podjelom 120 torbi i 120 pernica sa svim materijalima. Kako nam je bilo na prezentaciji možete vidjeti ovdje.

Rezultati istraživanja- Politička participacija

Udruga žena Romkinja Romsko srce u partnerstvu s Mirovnog grupom Oaza, u sklopu projekta "Osnaživanje žena Romkinja" provela je istraživanje na području Republike Hrvatske na temu: Politička participacija Roma s naglaskom na političku participaciju Romkinja. Rezultati istraživanja dostupni su ovdje.

Projekt je proveden uz financijsku potporu CARE International NWB sredstvima Ministrarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Svjetski dan Roma

Obilježava se od 1971. godine kada je 8.aprila u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma, gdje je odlučeno da romska himna bude "Đelem, đelem".Romi su tradicionalno nomadski narod. Vjeruje se da su napustili Indiju oko 1000. godine i da su prošli kroz zemlje koje su danas obuhvaćene granicama Afganistana, Irana, Jemena i Turske.