LJUDSKA PRAVA

Edukacija u Orahovici

U skolu projekta Otvorena učionica u razdoblju od 16.-19.svibnja održan je trening za nastavnike i osobe koje rade s romskom djecom na temu Romologije. Trodnevni trening održan je u Orahovici za ukupno 26 osoba. Trening je obuhvatio edukaciju o romskom jeziku, tradiciji, povijesti, kulturi i običajima Roma - (Romologija),  te je pripremio nastavnike i obrazovni kadar s područja Darde, Belišća i Jagodnjaka za rad na manjinskoj inkluziji kako bi se dodatno dala podrška nastavnom i obrazovnom kadru u radu s manjinskim zajednicama.

Opširnije...

Forum sastanak u Valpovu

Udruga žena Romkinja Romsko srce i Udruga Romkinja Kašmir kao partnerske organizacije na projektu Otvorena učionica organizirale su radni sastanak u Hotelu Vila Valpovo, u Valpovu , dana 21. Veljače u 10 sati.

Opširnije...

Otvorena učionica

 

Udruga žena Romkinja Romsko srce 22. kolovoza 2013. započela je provedbu projekta Otvorena učionica kroz program darovnice: Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav, uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Opširnije...

Okrugli stol i kampanja "Dosta"

 Ured za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Vijećem Europe organizirao je okrugli stol "Romi u Hrvatskoj - integracija u društvo", 17.veljače 2011 godine u Zagrebu. Tema okruglog stola bila je ostvarivanje prava romske nacionalne manjine i nastavak promicanje kampanje Vijeća Europe "Dosta" kojoj je cilj borba protiv diskriminacije Roma u cijeloj Europi.

Opširnije...

Svjetski dan Roma

Obilježava se od 1971. godine kada je 8.aprila u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma, gdje je odlučeno da romska himna bude "Đelem, đelem".Romi su tradicionalno nomadski narod. Vjeruje se da su napustili Indiju oko 1000. godine i da su prošli kroz zemlje koje su danas obuhvaćene granicama Afganistana, Irana, Jemena i Turske.